Xanthan gum

Xanthan Gum (of Xanthaangom in het Nederlands) is een natuurlijk verdikkingsmiddel en stabilisator dat veel wordt gebruikt in cosmetica én voeding.

Wat is het precies?

  • Een plantaardig polysacharide (complexe suiker) die wordt geproduceerd via fermentatie van suikers (uit bijvoorbeeld maïs of tarwe) door bacteriën (vaak Xanthomonas campestris).
  • Het ziet eruit als een fijn wit poeder dat in contact met water verandert in een gel-achtige substantie.

Functie in cosmetica:

  • Verdikkingsmiddel: maakt crèmes, gels en lotions dikker en stabieler.
  • Stabilisator: voorkomt dat water en olie in een product gaan ontmengen.
  • Textuurverbeteraar: zorgt voor een glad, gelijkmatig smeerbaar product.

Belangrijkste voordelen:

  • 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar.
  • Huidvriendelijk, zelfs voor de gevoelige huid.
  • Wordt vaak gebruikt in eco-gecertificeerde producten (COSMOS, Ecocert, etc.).
  • Vegan en glutenvrij (tenzij geproduceerd uit tarwe zonder zuivering).
Was this article helpful?

Related Articles